Krav Maga is een praktische en effectieve vorm van zelfverdediging die oorspronkelijk is ontwikkeld in Israël. De term "Krav Maga" betekent in het Hebreeuws "contactgevecht". Het werd gecreëerd door Imi Lichtenfeld en later verder ontwikkeld voor militair gebruik in het Israëlische leger, de IDF (Israël Defense Forces).

Krav Maga staat bekend om zijn nadruk op realistische zelfverdedigingstechnieken die zijn ontworpen om mensen in staat te stellen zichzelf te beschermen in gevaarlijke situaties op straat. Enkele kenmerken van Krav Maga zijn:

 1. Eenvoud: Krav Maga legt de nadruk op eenvoudige en intuïtieve technieken die snel kunnen worden aangeleerd en toegepast.
 2. Realisme: Het systeem is ontworpen om effectief te zijn in echte gevechtssituaties, zoals aanvallen op straat, en het richt zich op snelle en directe respons op bedreigingen.
 3. Focus op zelfverdediging: In tegenstelling tot veel andere vechtsporten of gevechtskunsten, is Krav Maga niet gericht op sportiviteit of competitie. Het doel is om jezelf te verdedigen en te ontsnappen aan een gevaarlijke situatie.
 4. Gebruik van natuurlijke bewegingen: Krav Maga maakt gebruik van menselijke reflexen en natuurlijke bewegingen om effectieve aanvallen en verdedigingen te creëren.
 5. Training onder stress: Krav Maga-training omvat vaak stressvolle scenario's om studenten voor te bereiden op de mentale en fysieke druk van een echte confrontatie.

 

Waarom Krav Maga beoefenen?

Het Krav Maga is ontwikkeld in een omgeving waar mensen dagelijks met geweld, voornamelijk van ideologische en politieke aard, geconfronteerd worden. Hierdoor werd deze unieke methode getest en verbeterd om een ideale zelfverdedigingsdiscipline te worden.

Krav Maga is een moderne methode gekenmerkt door een logische en coherente manier van denken die praktische en gemakkelijke technieken aanbiedt gebruik makend van natuurlijke reflexen en bewegingen.

 • Het maakt je bewust van je eigen mogelijkheden en krachten.
 • Er wordt geoefend met moeilijke en gevaarlijke situaties.
 • Je leert proportionaliteit en vastberadenheid in de beoordeling te ontwikkelen.
 • Je leert lichaamshouding en uitstraling te gebruiken.
 • Je leert duidelijk "NEE" te zeggen (assertiviteit).
 • Je leert je angsten te overwinnen (stress beheersing), wilskracht te ontwikkelen en je grenzen te verleggen.
 • Je leert psychologie, de vastberadenheid en de mentaliteit om te overleven in een gevecht.
 • Je leert efficiënte en eenvoudige zelfverdedigingstechnieken.
 • Je leert jezelf te verdedigen tegen meerdere aanvallers.
 • Het beoefenen van KRAV MAGA leidt eveneens tot meer zelfvertrouwen, meer weerbaarheid, een betere fysieke conditie, vriendschap en respect voor je medemensen...
De principes
 1. “Voorkomen is beter dan genezen”: vermijden om in een gevaarlijke situatie terecht te komen. Bijvoorbeeld een onveilige buurt vermijden, een verlichte parking gebruiken…
 2. De tegenstander proberen om te praten (communicatie). In functie van de situatie en van de gevaarlijkheid van uw tegenstander(s). De-escalatie technieken toepassen en zich assertief opstellen.
 3. Krav Maga is gebaseerd op de natuurlijke reflexen van het menselijk lichaam.
 4. Alle potentiële wapens (voorwerpen) eerst gebruiken, dan de natuurlijke wapens van het lichaam inzetten.
 5. Zich verdedigen en (tegen) aanvallen volgens de korst mogelijke en meest efficiënte weg, vanuit de positie waarin we ons bevinden, dit met een minimum aan risico voor zichzelf.
 6. Gebruik maken van gevoelige en vitale punten van het menselijk lichaam om de tegenstander zo snel en efficiënt mogelijk uit te schakelen.
 7. Geen regels, geen technische of didactische beperkingen, alles is toegelaten.
https://usercontent.one/wp/www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/Scherm­afbeelding-2023-09-19-om-20.38.44-600x450.png
//www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6320-2.png

Vlaamse Krav Maga Federatie: zelfverdediging – gevechtstechnieken – kracht & conditietraining – scenario training – seminars & workshops – privétraining

Locaties & Contact