//www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/desktop-wallpaper-ata-generations-tac-krav-maga.jpeg

Zelfverdediging is de basis van het Krav Maga systeem. De zelfverdedigingstechnieken omvatten verdedigingen tegen een groot aantal ongewapende doch gevaarlijke aanvallen. Ze zijn ook in te zetten in levensbedreigende situaties waar de aanvaller gewapend is.

Krav Maga is gemakkelijk aan te leren doordat de technieken zijn gebaseerd op natuurlijke reflexen / lichaamsbewegingen en logische verdedigingsprincipes.

 • Tegen slagen en trappen
 • Bevrijdingen uit omklemmingen en wurgingen
 • Verdediging tegen gewapende bedreigingen
 • Verdediging tegen gewapende aanvallen (stok en mes)
 • Gebruik van alledaagse voorwerpen om zich te verdedigen
 • Technieken en tactieken tegen meerdere tegenstanders

Dit onderdeel omvat de elementen die toelaten een gevecht te sturen: aanval, verdediging, timing, (schijn)bewegingen, tactiek en inzicht. Kortom hoe snel en efficiënt een tegenstander uitschakelen.

 • Verschillende slag - en stoottechnieken
 • Verschillende traptechnieken
 • Trapping en grappling
 • Sparring en controlled fighting
 • Grond gevechtstechnieken
//www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6736.jpg
//www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6816.webp

Het is uiteraard vanzelfsprekend dat voor de uitoefening van eender welke fysieke activiteit een zekere basisonderwijs vereist is. Tevens moet men zich ervan bewust zijn dat een zelfverdediging situatie of gevecht een enorme fysieke inspanning met zich meebrengt. Indien deze situatie niet snel kan worden opgelost, zal het conditionele aspect van doorslaggevend belang zijn.

 • Uithoudingstraining
 • Krachttraining
 • Verbetering van lenigheid

Scenario training is een vorm van praktische oefening waarbij deelnemers realistische situaties en scenario's naspelen om specifieke vaardigheden te ontwikkelen, te trainen of te beoordelen. Het wordt vaak gebruikt in verschillende contexten, waaronder zelfverdediging, wetshandhaving, militaire training, en noodhulpdiensten. Het doel van scenario training is om deelnemers bloot te stellen aan situaties die ze in de echte wereld kunnen tegenkomen, zodat ze kunnen leren hoe ze effectief kunnen reageren en problemen kunnen oplossen onder realistische omstandigheden.

 • Realistische situaties simuleren: Krav Maga leert praktische zelfverdedigingstechnieken die bedoeld zijn voor echte gevechtssituaties. Scenario training biedt de mogelijkheid om deze technieken toe te passen in realistische situaties, zoals aanvallen op straat of in andere gevaarlijke omgevingen.
 • Stressbestendigheid en reactietijd: Scenario training stelt beoefenaars bloot aan stress en druk, vergelijkbaar met wat ze in een noodsituatie zouden kunnen ervaren. Dit helpt bij het ontwikkelen van stressbestendigheid en het verbeteren van de reactietijd, wat essentieel is in zelfverdedigingssituaties.
 • Besluitvorming: Scenario training vereist dat deelnemers snel beslissingen nemen en actie ondernemen op basis van de situatie. Dit helpt bij het ontwikkelen van effectieve besluitvormingsvaardigheden, die van cruciaal belang zijn bij Krav Maga, waar snelle en doeltreffende reacties vereist zijn.
 • Leerproces: Scenario training kan helpen om de effectiviteit van Krav Maga-technieken te evalueren en te verbeteren. Het stelt instructeurs in staat om te zien hoe studenten reageren op echte situaties en om gerichte feedback te geven.
 • Vertrouwen opbouwen: Het succesvol navigeren door scenario's in training kan het zelfvertrouwen van beoefenaars vergroten. Dit vertrouwen kan van pas komen in zelfverdedigingssituaties waarin zelfvertrouwen belangrijk is.
https://usercontent.one/wp/www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6905-915x646.jpeg
//www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6906.jpeg

Wij bieden ook privélessen aan (1 - 4 deelnemers). Privélessen  kunnen verschillende voordelen bieden ten opzichte van groepslessen:

 • Individuele aandacht: In een privéles is de instructeur volledig gericht op jou en je specifieke behoeften en doelen. Dit betekent dat je individuele aandacht krijgt en dat de instructeur zich kan concentreren op het verbeteren van jouw vaardigheden en technieken.
 • Aangepaste training: Privélessen kunnen worden aangepast aan jouw niveau, fysieke conditie en specifieke doelen. Of je nu een beginner bent of gevorderd, de instructeur kan de training op maat maken om aan jouw behoeften te voldoen.
 • Versnelde vooruitgang: Omdat de instructeur zich alleen op jou richt, kun je in een kortere tijdsspanne vaak meer leren en sneller vooruitgang boeken dan in groepslessen.
 • Diepgaande technische feedback: Privélessen bieden de mogelijkheid om diepgaande technische feedback te ontvangen. Dit kan helpen om je technieken te verfijnen en eventuele fouten of zwakke punten te identificeren en aan te pakken.
 • Vertrouwelijkheid: Als je specifieke zorgen hebt over zelfverdediging of persoonlijke veiligheid, kunnen privélessen in een vertrouwelijke omgeving worden gegeven, wat sommige mensen comfortabeler vinden.
 • Flexibele planning: Privélessen kunnen vaak op een tijdstip en locatie naar keuze worden gepland, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met drukke schema's.
 • Specifieke focus: Als je wilt werken aan een bepaald aspect van Krav Maga, zoals bepaalde technieken, zelfverdediging tegen specifieke aanvallen of scenario's, kan de instructeur de lessen daarop afstemmen.
 • Zelfvertrouwen: Privélessen kunnen je zelfvertrouwen vergroten, omdat je de technieken in een meer persoonlijke setting kunt oefenen voordat je ze in een groepsomgeving toepast.
 • Persoonlijke veiligheid: Als persoonlijke veiligheid een belangrijke zorg voor je is, kunnen privélessen helpen om specifieke situaties en scenario's te bespreken en te oefenen die relevant zijn voor jouw dagelijks leven.

Mentale weerbaarheid verwijst naar het vermogen van een individu om stress, tegenslagen, trauma's en uitdagingen in het leven doeltreffend het hoofd te bieden en te herstellen. Het heeft betrekking op de psychologische veerkracht van een persoon en omvat verschillende aspecten van mentale gezondheid en welzijn. Mentale weerbaarheid impliceert niet alleen het overwinnen van obstakels, maar ook het groeien en sterker worden als gevolg van deze uitdagingen. Krav Maga, als een vorm van zelfverdediging en vechtkunst, kan een positieve invloed hebben op de mentale weerbaarheid van beoefenaars, en hier is waarom:

 • Zelfvertrouwen: Krav Maga leert mensen praktische zelfverdedigingsvaardigheden die hen kunnen helpen zich veiliger te voelen. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen in de wetenschap dat ze in staat zijn om zichzelf te beschermen, kan het zelfvertrouwen en de mentale weerbaarheid vergroten.
 • Stressbeheersing: Krav Maga-training omvat vaak stressvolle situaties en simulaties van aanvallen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van stressbestendigheid en het vermogen om kalm te blijven onder druk, wat nuttig kan zijn in andere aspecten van het leven.
 • Zelfdiscipline: Het beoefenen van Krav Maga vereist toewijding en discipline. Het vermogen om regelmatig te trainen en vaardigheden te verbeteren, kan doorzettingsvermogen en zelfdiscipline ontwikkelen, wat belangrijke elementen zijn van mentale weerbaarheid.
 • Probleemoplossend vermogen: Krav Maga traint mensen om snel te reageren op onverwachte situaties en om creatieve oplossingen te bedenken voor zelfverdediging. Deze vaardigheid kan worden toegepast in andere aspecten van het leven waar problemen moeten worden opgelost.
 • Zelfbewustzijn: Krav Maga moedigt zelfbewustzijn aan door middel van het begrijpen van je eigen fysieke en mentale reacties op stressvolle situaties. Dit kan leiden tot beter begrip van jezelf en hoe je reageert op uitdagingen.
https://usercontent.one/wp/www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6903-915x646.webp
//www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6902.webp

Correct en efficient reageren in geval van agressie brengt verschillende problemen met zich mee. Zelfverdediging betekend dan ook niet alleen het aanleren van fysieke en technische vaardigheden.maar ook psychologische en morele waarden die u meer kansen zullen bieden om ongehavend uit een crisissituatie te komen. Wanneer u zich in een crisissituatie bevindt, zijn een snelle evaluatie en het berekenen van de risico’s noodzakelijk om een efficiënte tactiek en een aangepast antwoord te gebruiken. Dit is niet altijd eenvoudig aangezien de emotionele impact op uw reactie zeer belangrijk zal zijn.

Bij ons leert u onder andere:

 • Uw stressreactie te controleren tijdens de verdedigingstechnieken
 • Eenvoudige instinctieve technieken die onder stressvolle omstandigheden toepasbaar zijn
 • Het progressief aanpassen van deze technieken in theorie (zaal) naar een dynamisch en realistisch gebruik in concrete situaties
 • U bewust worden dat zich beschermen geen spel is

Situational awareness is een cruciaal onderdeel van het beoefenen van Krav Maga omdat het je helpt om jezelf beter te beschermen en effectiever te reageren in potentieel gevaarlijke situaties. Het stelt je in staat om gevaar te herkennen, te vermijden of erop te reageren met de juiste zelfverdedigingstechnieken op het juiste moment. Bij de VKMF gaan we uw situational awareness verhogen door het trainen van deze vaardigheden:

 • Zelfvertrouwen: Krav Maga leert mensen praktische zelfverdedigingsvaardigheden die hen kunnen helpen zich veiliger te voelen. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen in de wetenschap dat ze in staat zijn om zichzelf te beschermen, kan het zelfvertrouwen en de mentale weerbaarheid vergroten.
 • Stressbeheersing: Krav Maga-training omvat vaak stressvolle situaties en simulaties van aanvallen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van stressbestendigheid en het vermogen om kalm te blijven onder druk, wat nuttig kan zijn in andere aspecten van het leven.
 • Zelfdiscipline: Het beoefenen van Krav Maga vereist toewijding en discipline. Het vermogen om regelmatig te trainen en vaardigheden te verbeteren, kan doorzettingsvermogen en zelfdiscipline ontwikkelen, wat belangrijke elementen zijn van mentale weerbaarheid.
 • Probleemoplossend vermogen: Krav Maga traint mensen om snel te reageren op onverwachte situaties en om creatieve oplossingen te bedenken voor zelfverdediging. Deze vaardigheid kan worden toegepast in andere aspecten van het leven waar problemen moeten worden opgelost.
 • Zelfbewustzijn: Krav Maga moedigt zelfbewustzijn aan door middel van het begrijpen van je eigen fysieke en mentale reacties op stressvolle situaties. Dit kan leiden tot beter begrip van jezelf en hoe je reageert op uitdagingen.
https://usercontent.one/wp/www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6904-915x646.jpeg
//www.vkmf.be/wp-content/uploads/2023/09/IMG_6320-2.png

Vlaamse Krav Maga Federatie: zelfverdediging – gevechtstechnieken – kracht & conditietraining – scenario training – seminars & workshops – privétraining

Locaties & Contact